Home

Voorwoord

Neva Masquerade is een zusterras van Siberische Katten.
De oorsprong van de Siberische katten en Neva Masquerade (Newskaja Maskardnaja) ligt in Rusland. De Neva Masquerade is een ras wat al meer dan 1000 jaar bestaat, maar pas in 1978 zijn erkenning kreeg. Vanaf 1990 is de Neva Masquerade ook buiten Rusland bekend geworden. De naam die door de fokkers was gegeven is “de Maskerkat van de Neva”. Deze werd veel gezien bij de rivier de Neva in Sint Petersburg.
De Internationale Felinologische Federatie (FIFé) heeft besloten om de Neva Masquerade per 1 januari 2009 als voorlopig erkend ras aan te nemen, met EMS code “NEM”.
Het ras is een natuurlijk ras, dus niet door toedoen van mensen ontstaan.
De Neva Masquerade-kittens worden geheel wit geboren. Pas later krijgen ze hun gekleurde “points” aan het gezicht, oren, staart en poten, die donkerder gekleurd zijn als de rest van het lichaam. Het duurt 5 jaar voordat ze hun uiteindelijke volwassen gewicht bereiken, dat bij poezen rond de 4 tot 6, en bij katers rond de 5 tot 9 kilo ligt. De Neva Masquerade heeft altijd blauwe ogen.
De verzorging van de Neva Masquerade vergt niet al te veel tijd. Buiten de ruiperiode kan de vacht ongeveer eens per week doorgeborsteld worden en daarna gekamd op plaatsen waar zich veel wel eens klitten kunnen vormen, zoals achter de oren, tussen de voorpoten en de achterpoten en op de borst.
Het zijn hele lieve katten die op zijn tijd heel veel aandacht vragen en heel sociaal van aard zijn maar op zijn tijd ook heel veel spelen met van alles en nog wat en als ze zin hebben apporteren ze ook. Zo zijn ze ook graag betrokken bij het dagelijkse leven van hun baasje. Deze katten hebben altijd wel zin om te helpen. Ze zitten graag bij je als je het wasgoed gaat opvouwen, vloeren gaat dweilen en ramen gaat zemen. Je kunt het zo gek niet opnoemen. Ze halen graag dingen uit je boodschappentas. Ze zitten graag bij je op het randje van het bad, en spelen dan lekker met het water. Het komt wel eens voor dat ze gezellig bij je in bad springen. Verder kunnen ze goed overweg met andere huisgenoten zoals andere katten, honden maar ook kinderen. Ze passen zich heel makkelijk aan.
De Neva Masquerade zijn aanwezige en gezellige familiekatten.